Oletko aikeissa hankkia webhotellin yrityksesi nettisivuille, mutta sinulla ei ole mitään aavistusta siitä, mitä olet oikeastaan tekemässä? Tämä on varmasti monelle yrittäjälle tuttu tunne. Moni törmää alkuvaiheessa siihen, että sopivan webhotellin löytäminen on varsin vaikeaa. Eri vaihtoehtoja tuntuu olevan loputtomasti ja omaan korvaan ne saattavat vaikuttaa kaikki aivan samalta. Sitten vieläpä käy ilmi, että kun tämä raskas valinta on saatu tehtyä, alkaa vieläkin vaikeampi osio eli itse webhotellin käyttäminen. Apua!
Kuinka webhotellia käytetään?
Alussa käyttäjä saa webhotellin käyttöä varten omat tunnuksensa hotellin ainakin hallinointiohjelmistoon sekä sähköpostilaatikkoon. Mikäli webhotellilla on tietokanta, saadaan tässä vaiheessa tunnukset myös sinne. Tämän lisäksi on mahdollista saada täysin erilliset SSH-tunnukset sekä FTP-tunnukset, jotka on tarkoitettu tiedostojen siirtämiseksi palvelimeen. Toisinaan verkkosivujen muokkaaminen onnistuu myös sisällönhallintajärjestelmää apuna käyttäen, mikä helpottaa käyttäjän puolesta verkkosivujen ylläpitämistä, sillä tällaiseen ylläpitoon ei vaadita konekielen taitamista (tunnetaan myös nimellä HTML-kieli).
Lisäksi webhotelliin on mahdollista rakentaa myös omia sovelluksia, kunhan käytetään hotellin tukemia ohjelmointikieliä (tällaisia ovat esimerkiksi Java ja Python). Mikäli omia verkkosovelluksia rakennetaan, on niillä pääsy hotellin mahdolliseen tietokantaan, mitä voidaan joissakin tapauksissa hyödyntää.
Palvelunestohyökkäykset riskinä webhotelleissa
Etenkin jos ollaan rakentamassa verkkosivuja sellaisella yritykselle, joka säilyttää herkkäluontoista dataa, kannattaa olla erittäin tarkkana webhotellin valinnassa. Kaikkien webhotellien tietoturva ei ole huipputasoa, mutta onneksi omilla valinnoilla on mahdollista vaikuttaa suuresti omaan tietoturvaan. Siksi kannattaakin ennen webhotellin valintaa ottaa selvää webhotellin yksityiskohdista ja sen käyttämistä järjestelmistä ja turvatoimista.
Koska webhotellit säilyttävät useampien asiakkaiden tietoja keskitetysti, on selvää, että ne ovat varsin mehukkaita kohteita palvelunestohyökkäyksille. Tällaisten hyökkäysten tarkoitus on yleensä joko puhdas ilkeily tai sitten rahan kiristys palveluntarjoajalta. Mikäli tällainen hyökkäys onnistuu, saattaa se lamauttaa ainakin lyhyellä aikavälillä kaikki palveluntarjoajan tarjoamat palvelut, mukaanlukien www- ja sähköpostipalvelut. Tällainen hyökkäus ei kuitenkaan ole suora uhka asiakkaiden tietoturvalle, vaan ennemminkin lyhytaikainen riesa palveluntarjoajille. Asiakkaisiin se vaikuttaa vain siten, että heidän ostamansa palvelut ovat lyhyen aikaa pois käytöstä.
‘
Lisätietoa webhotellien käytöstä ja turvallisuudesta
Kiinnostaako webhotelli, mutta sinulla ei ole mitään tietoa siitä, mitä olet tekemässä? Entä huolettavatko turvallisuusasiat? Ole huoleti, me autamme.